Roślinne wskaźniki pH
Roślinne wskaźniki pH
Wiele roślin zawiera naturalne barwniki mające właściwości wskaźników pH.
Niektóre nazywane są nawet roślinami wskaźnikowymi, pozwalającymi na określenie kwasowości gleby. Np. kwiaty niezapominajki na podłożu kwaśnym mają wyraźnie różowy odcień w odróżnieniu od niebieskich kwiatów rosnących na podłożu alkalicznym (dotyczy to jednak tylko tych roślin, które kwitną po raz pierwszy; niezapominajka jest rośliną wieloletnią). Barwniki większości kwiatów i warzyw są najczęściej antocyjanami będącymi pochodnymi flawonu.
Najpopularniejszym wskażnikiem pH pochodzenia naturalnego jest lakmus. Jest to niebieski barwnik otrzymywany z porostów Rocecella i Lecanora występujących na wybrzeżu Morza Śródziemnego i Atlantyku. Nazwa "lakmus" pochodzi od holenderskiego słowa lacmoes (od moes="papka, pulpa"). Roztwór lakmusu w środowisku zasadowym barwi się na niebiesko, zaś w obecności kwasów na czerwono. Zakres zmiany barwy przypada na pH ok. 5-8.
Jako wskaźników kwasowo-zasadowych można używać też innych produktów naturalnych. Na przykład sok z buraków jest purpurowy w środowisku kwaśnym (w obecności kwasu octowego w barszczu). Zabarwienie to utrzymuje się do pH=7. Po dodaniu do takiego roztworu amoniaku następuje zmiana barwy na niebieskofioletowy, a przy pH=12 na brązowy.
Innym ciekawym produktem naturalnym mogącym pełnić rolę wskaźnika pH może być wywar z czerwonej kapusty.
Czy chciałbyś zacząć od ostatniej strony, którą przeglądałeś?