
- Nauczyciel: BARTŁOMIEJ Cieślik
- Nauczyciel: Weronika Hewelt-Belka
- Nauczyciel: NATALIA Jatkowska
- Nauczyciel: Piotr Konieczka
- Nauczyciel: Paweł Kubica
- Nauczyciel: Dominika Osiecka
- Nauczyciel: Justyna Płotka-Wasylka
- Nauczyciel: Małgorzata Rutkowska
- Nauczyciel: Bożena Zabiegała

- Nauczyciel: Filip Gamoń
- Nauczyciel: Agnieszka Kalinowska
- Nauczyciel: MAŁGORZATA Szopińska

Podstawowe pojęcia chemiczne, budowa atomu, systematyka i prawa chemii, podział i przemiany reakcji chemicznych, przemiany fazowe i ich znaczenie w energetyce, podział pierwiastków chemicznych, naczynia i sprzęt laboratoryjny, podstawowe pojęcia z zakresu analityki, analiza miareczkowa, instrumentalne metody analiz, układy dyspersyjne, koloidy, emulsje, podstawy elektrochemii, polimery i tworzywa sztuczne, woda kotłowa podstawowe pojęcia, parametry, twardość wody, odgazowanie, podstawy korozji metali, odsiarczanie spalin
- Nauczyciel: MAŁGORZATA Szopińska

- Struktura materiałów, budowa cząsteczek i atomów
- Rodzaje wiązań chemicznych i ich charakterystyka; Rodzaje reakcji chemicznych zachodzących w budownictwie
- Rola wody w budownictwie (Równowaga chemiczna. Pojęcie pH. Dysocjacja. Hydroliza soli)
- Elektrochemia. Procesy redoks, korozja metali
- Nieorganiczne spoiwa budowlane. Gips i wapno
- Nieorganiczne spoiwa budowlane. Cement
- Nieorganiczne spoiwa budowlane. Czynniki wpływające na wiązanie cementu. Korozja cementu
- Organiczne spoiwa budowlane. (Dodatki polimerowe, żywice etc.)
- Chemia materiałów organicznych (Chemia bitumów, chemia drewna)
- Nowości w obszarze chemii budowlanej nowe produkty i ich zastosowania w kontekście gospodarki o obiegu zamkniętym
- Nauczyciel: MAŁGORZATA Szopińska

Analiza wody zarobowej i charakterystyka materiałów mineralnych
- Nauczyciel: EMILIA Bączkowska
- Nauczyciel: Grażyna Gałęzowska
- Nauczyciel: Agnieszka Kalinowska
- Nauczyciel: MAGDA Kasprzyk
- Nauczyciel: Katarzyna Kołecka
- Nauczyciel: ALICJA Kupczyk
- Nauczyciel: Aleksandra Sokołowska
- Nauczyciel: MAŁGORZATA Szopińska
Zakres tematyczny przedmiotu został przygotowany w taki sposób, żeby bezstronnie omówić zarówno pozytywne jak i negatywne aspekty wzrastającej świadomości społecznej, dotyczącej roli żywności i odżywiania, na wybory dotyczące konsumowanej żywności, oraz tego w jaki sposób sektor spożywczy stara się sprostać oczekiwaniom społecznym (lub je wykorzystuje).
- Nauczyciel: Adam Macierzanka

nazwa przedmiotu: Filozofia
- tryb studiów - stacjonarne
- stopień studiów - I stopnia
- kierunek studiów: Biotechnologia
- Nauczyciel: Przemysław Parszutowicz

Nazwa przedmiotu: Elementy filozofii nauki
- tryb studiów - stacjonarne
- stopień studiów - II stopnia
- kierunek studiów: Projektowanie i budowa jachtów
- Nauczyciel: Przemysław Parszutowicz
- Nauczyciel: Andrzej Nowak
- Nauczyciel: MARIUSZ Szkoda
- Nauczyciel: Konrad Trzciński
- Nauczyciel: Ewa Wagner-Wysiecka
- Nauczyciel: Przemysław Domański
- Nauczyciel: Adam Kloskowski
- Nauczyciel: MATEUSZ Kogut
- Nauczyciel: ADRIAN MALINOWSKI
Cykl materiałów dla przedmiotu "Chemia i Technologia Lipidów"
- Nauczyciel: Adam Macierzanka
- Nauczyciel: ANETA Pacyna-Kuchta
- Nauczyciel: Piotr Konieczka
Cykl matriałów dla przedmiotu "Chemia i Technologia Tłuszczów"
- Nauczyciel: Adam Macierzanka
- Nauczyciel: ANETA Pacyna-Kuchta
Kurs: Chemia ogólna i nieorganiczna - laboratorium
- Nauczyciel: Radosław Pomećko
- Nauczyciel: Konrad Trzciński
- Nauczyciel: Ewa Wagner-Wysiecka

- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: Maciej Śmiechowski
- Nauczyciel: BARTŁOMIEJ Cieślik
- Nauczyciel: Tomasz Dymerski
- Nauczyciel: Weronika Hewelt-Belka
- Nauczyciel: Agata Kot-Wasik
- Nauczyciel: Tomasz Majchrzak
- Nauczyciel: Justyna Płotka-Wasylka
- Nauczyciel: Andrzej Wasik