Kursy Wydziału Chemicznego

Wykład i seminaria Surowce Mineralne dla studentów Ist kierunek Chemia sem VI

 Treści programowe dostępne  w Karcie Przedmiotu

 Prowadzący:

Anna Lisowska-Oleksiak

 Jarosław Chojnacki

Kurs przeznaczony - Specjalność: Inżynieria odnawialnych źródeł energii (WFTiMS), I stopnia - inżynierskie, stacjonarne, 2020/2021 - zimowy (obecnie sem. 6)

Kierunek: Inżynieria Materiałowa (Studia II Stopnia - Semestr I)

Specjalność: Inżynieria Materiałów Polimerowych

Od koczownictwa po GMO. 200 tysięcy lat bez lodówki. Głód i niewłaściwe odżywianie się -  najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Funkcjonowanie  i rozwój ludzkości możliwy dzięki owocom największej rewolucji w swoich dziejach: rolnictwa. Przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, obyczajowe, etyczne, które następowały wraz z rozwojem rolnictwa. Technologiczny aspekt rozwoju produkcji żywności. Wykwintna kuchnia francuska jako wymóg czasów biedy. Społeczny kontekst żywności w religii i świeckich zasad odżywiania się oraz diet „z drugim dnem”. Grejpfruty i orzeszki czasami mogą zabić.  Kawa, kakao – po co nam żywność zza oceanu. Tłuszcza, który zabija. Co z tym cukrem? Czy potrzebujemy  suplementów? Mikrobiota - to jest nas więcej? Czysta woda, czyste powietrze. Plastik, plastik, plastik… Ślad węglowy. Protein Quality Index. Modyfikowane Genetycznie Organizmy (GMO) wczoraj i dziś oraz w przyszłości. GMO to nie tylko zboża do pasz– nowoczesna biotechnologia. Kanapowcy, smartfonowcy - nowe drogi „od pola do stołu”…

 

 

The online repository will be used to teach students by presenting them lectures about variable aspects of microscopy techniques used in environmental monitoring. 

Kurs pozwoli scharakteryzować cechy korozji w warunkach morskich oraz przybliży metody zabezpieczania konstrukcji przed tym rodzajem korozji.

Cykl wykładów dla przedmiotu "Technologia koloidów"

Proces analityczny, instrumentalne metody analityczne (metody pierwotne i absolutne, metody pośrednie); podstawy teoretyczne i opis wybranych instrumentalnych technik analitycznych (techniki spektroskopowe; techniki chromatograficzne i pokrewne, techniki łączone).