
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2022/2023.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i laboratorium z przedmiotu Biotechnologia ogólna.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Teacher: Adrianna Banach-Kopeć
- Teacher: Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: ANNA Kościelak
- Teacher: Dorota Martysiak-Żurowska
- Teacher: Kamila Rząd
- Teacher: Izabela Sinkiewicz
- Teacher: Hanna Staroszczyk
- Teacher: Piotr Szweda
- Teacher: Piotr Bruździak
- Teacher: Aneta Panuszko
- Teacher: Dorota Warmińska
- Teacher: Jarosław Wawer
MASZYNOZNAWSTWO I GRAFIKA INŻYNIERSKA inżynierskie, (sem. 2)
- Teacher: ANNA Dettlaff
- Teacher: Katarzyna Januszewicz
- Teacher: ANNA Kuczyńska-Łażewska
- Teacher: Michał Ryms

- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: Agnieszka Potęga
- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: MICHAŁ Kosno
- Teacher: Izabela Koss-Mikołajczyk
- Teacher: ALEKSANDRA Kuplińska
- Teacher: Kamila Rząd
- Teacher: ANDRZEJ Skwarecki
- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: Gracjana Klein-Raina
- Teacher: Izabela Koss-Mikołajczyk
- Teacher: Monika Pawłowska
- Teacher: Agnieszka Potęga
- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: MICHAŁ Kosno
- Teacher: JOLANTA Kulesza
- Teacher: Agnieszka Kurdyn
- Teacher: Monika Pawłowska
- Teacher: Agnieszka Potęga

- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: ANETA Pacyna-Kuchta
- Teacher: Marek Wojciechowski
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023.
W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Teacher: Izabela Koss-Mikołajczyk
- Teacher: Dorota Martysiak-Żurowska
- Teacher: Izabela Sinkiewicz
- Teacher: AGATA Sommer
- Teacher: Hanna Staroszczyk
- Teacher: Robert Tylingo
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023.
W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Chemia żywności.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Teacher: Dorota Martysiak-Żurowska
- Teacher: Hanna Staroszczyk
W ramach przedmiotu zostanie przeprowadzony przegląd niektórych przyczyn występowania różnic pomiędzy własnościami kowalencyjnych związków organicznych i soli nieorganicznych. Zostaną omówione sposoby przedstawiania substancji organicznych za pomocą wzorów strukturalnych oraz podstawy ich nazewnictwa systematycznego, a także zwyczajowego. W następnej kolejności zostaną przedstawione metody otrzymywania, właściwości chemiczne podstawowych klas związków organicznych, ich zastosowanie oraz występowanie i rola w organizmach ożywionych.
- Teacher: Maria Milewska

Inżynieria chemiczna i bioprocesowa - laboratorium
- Teacher: Iwona Hołowacz
- Teacher: Donata Konopacka-Łyskawa
- Teacher: Piotr Rybarczyk

- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: Gracjana Klein-Raina
Celem wykładu będzie zapoznanie Studentów z najważniejszymi odkryciami, prawami i terminami genetyki. Wykład będzie obejmował kluczowe zagadnienia genetyki: zasady dziedziczenia cech i chorób, mechanizmy regulacji ekspresji genów i mechanizmy zmienności genetycznej. Wykład będzie kładł duży nacisk na wyjaśnienie, szczególnie istotnego dla biotechnologów, molekularnego podłoża dziedziczności, zmienności genetycznej i regulacji ekspresji genów. Przedstawiając uniwersalne fundamenty genetyki, wykład będzie podawał też przykłady pokazujące różnorodność sposobów dziedziczenia cech, wariantów genetycznych i mechanizmów regulacji ekspresji genów.
- Teacher: Anna Stanisławska-Sachadyn
- Teacher: Hubert Cieśliński
- Teacher: Marta Wanarska
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2021/2022.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia ogólna.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: Izabela Koss-Mikołajczyk
- Teacher: SZYMON Mania
- Teacher: Dorota Martysiak-Żurowska
- Teacher: KAROL Parchem
- Teacher: KAROLINA Pełka
- Teacher: Izabela Sinkiewicz
- Teacher: AGATA Sommer
- Teacher: Hanna Staroszczyk
- Teacher: Piotr Szweda
- Teacher: Robert Tylingo
Celem wykładu będzie zapoznanie Studentów z najważniejszymi odkryciami, prawami i terminami genetyki. Wykład będzie obejmował kluczowe zagadnienia genetyki: zasady dziedziczenia cech i chorób, mechanizmy regulacji ekspresji genów i mechanizmy zmienności genetycznej. Wykład będzie kładł duży nacisk na wyjaśnienie, szczególnie istotnego dla biotechnologów, molekularnego podłoża dziedziczności, zmienności genetycznej i regulacji ekspresji genów. Przedstawiając uniwersalne fundamenty genetyki, wykład będzie podawał też przykłady pokazujące różnorodność sposobów dziedziczenia cech, wariantów genetycznych i mechanizmów regulacji ekspresji genów.
- Teacher: Anna Stanisławska-Sachadyn