- Nauczyciel: Izabela Koss-Mikołajczyk
- Nauczyciel: NATALIA Maciejewska
- Nauczyciel: KAROLINA Matejczuk
- Nauczyciel: KAROL Parchem
- Nauczyciel: Kamila Rząd
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
- Nauczyciel: Piotr Szweda

W ramach kursu omawiane są zasady poprawnego składu dużych tekstów technicznych o charakterze zarówno małych prac, jak i obszernych opracowań naukowych, głównie z zakresu chemii i biochemii. Omawiane są podstawowe zasady typografii jak i podstawowe reguły zwyczajowe i normy prawne dotyczące składu takich tekstów. Ponadto, omawiane są podstawowe zasady pracy z programami typu arkusz kalkulacyjny w zakresie umożliwiającym opracowywanie, efektywną analizę i klarowne zaprezentowanie wyników eksperymentów.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: KAROL Parchem
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Marek Wojciechowski

Podstawowy kurs z modelowania molekularnego dla studentów biotechnologii obejmujący zarówno wykład jak i zajęcia laboratoryjne.
- Nauczyciel: Filip Anaszewicz
- Nauczyciel: Marek Wojciechowski

Nazwa przedmiotu: | Bioetyka |
Kierunek studiów: | Biotechnologia |
Wydział: | Chemiczny |
Poziom kształcenia: | I |
Forma studiów: | Stacjonarne |
Rok studiów: | |
Semestr studiów: | |
Start semestru: | luty 2025 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu: | 2024/2025 |
Forma zajęć: | Wykład, Laboratorium |
- Nauczyciel: Hubert Cieśliński
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą o wpływie interakcji składników pokarmowych na właściwości i jakość produktów żywnościowych oraz roli tych składników w żywieniu człowieka, a także o skażeniach i bezpieczeństwie żywności.
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Celem e-kursu jest nauczenie studentów kierunku BIOTECHNOLOGIA, specjalność TECHNOLOGIA, BIOTECHNOLOGIA I ANALIZA ŻYWNOŚCI przygotowywania i prezentowania pracy dyplomowej oraz omawiania jej wyników przedstawianych w postaci pracy magisterskiej
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk

Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: Katarzyna Mazur
Celem kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium jest przygotowanie do pracy doświadczalnej (laboratoryjnej), z uwzględnieniem aspektów teoretycznych i praktycznych (na podstawie zamieszczonych materiałów).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia - wstęp do laboratorium |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | luty 2025 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2024/2025 |
Forma zajęć | Stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek / Marta Wanarska |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl / marwanar@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, czat |
- Nauczyciel: Marta Wanarska
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | luty 2025 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2024/2025 |
Forma zajęć | stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 on-line i środa 10-11:00 stacjonarnie |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, forum, czat, spotkanie stacjonarne pokój 108, Chemia C |
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek

Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: Izabela Sinkiewicz
- Nauczyciel: Ewa Augustin
- Nauczyciel: Agnieszka Kurdyn
- Nauczyciel: Monika Pawłowska
Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami, dotyczącymi wirusologii molekularnej, takimi jaka ochronne szczepionki przeciwwirusowe w kontekście nowo wyłaniających się chorób wirusowych, mechanizmy patogenności wirusów roślinnych i zwierzęcych, nietypowe czynniki subwirusowe (satelity, wiroidy i priony) oraz wykorzystanie bakteriofagów w medycynie (terapia fagowa) i biotechnologii (enzymy i wektory fagowe, szczepionki).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia molekularna - wykład |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 2 |
Semestr studiów | 2 |
Start semestru | październik 2023 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2023/2024 |
Forma zajęć | Wykład / stacjonarny |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | Piątek 11-12:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, umówione wcześniej spotkanie na Uczelni, czat |
Rozpoczęcie kursu: 4 października 2023 r., godzina 9:15
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi mechanizmami funkcjonowania genomów, regulacji ich aktywności i dziedziczenia, edycją genomu w oparciu o programowane nukleazy (system CRISPR-Cas i prime-editing), metodami wykorzystywanymi do analizy struktury, funkcji genów, skutków zmian mutacyjnych oraz wyłączania ich aktywności (np. TargeTron gene nockout system) oraz technikami in vitro wykorzystywanymi do wprowadzania biomolekuł do wnetrza komórek (transfekcja biologiczna, fizyczna i fizyko-chemiczna).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Genetyka molekularna - wykład |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 2 |
Start semestru | październik 2023 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2023/2024 |
Forma zajęć | Wykład / stacjonarnie |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | Piątek 11-12:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, czat, umówione wcześniej spotkanie na uczelni |
Rozpoczęcie kursu: 5 października 2023 r., godzina 9:15.
Serdecznie zapraszam!
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: AGATA Sommer

- Nauczyciel: Hubert Cieśliński
W ramach przedmiot realizowane są cztery komponenty:
1. Prowadzący przedstawia ogólne założenia prowadzenia projektów dyplomowych i omawia sposoby przeszukiwania literatury z użyciem profesionalnych baz literaturowych.
2. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące projekty dyplomowe.
3. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące wyniki prowadzonych prac w ramach projektów dyplomowych.
4. Studenci w sposób pisemny przygotowują krótkie opracowanie (na ok. jednej strony) przedstawiające cel, założenia i plan pracy dyplomowej.
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Fizyczne, biochemiczne i chemiczne interakcje białek, polisacharydów, lipidów i jonów metali zachodzące w warunkach przechowywania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na właściwości i jakość produktów. Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Skażenia i bezpieczeństwo żywności.
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk