Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hubert Cieśliński
W ramach przedmiot realizowane są cztery komponenty:
1. Prowadzący przedstawia ogólne założenia prowadzenia projektów dyplomowych i omawia sposoby przeszukiwania literatury z użyciem profesionalnych baz literaturowych.
2. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące projekty dyplomowe.
3. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące wyniki prowadzonych prac w ramach projektów dyplomowych.
4. Studenci w sposób pisemny przygotowują krótkie opracowanie (na ok. jednej strony) przedstawiające cel, założenia i plan pracy dyplomowej.
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Fizyczne, biochemiczne i chemiczne interakcje białek, polisacharydów, lipidów i jonów metali zachodzące w warunkach przechowywania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na właściwości i jakość produktów. Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Skażenia i bezpieczeństwo żywności.
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Kurs jest uzupełnieniem zajęć z przedmiotu "Biologicznie aktywne substancje roślinne", który odbywa się w formie stacjonarnej na II stopniu studiów na kierunku Biotechnologia.
- Nauczyciel: Barbara Kusznierewicz
- Nauczyciel: Szymon Litewski
- Nauczyciel: MARIKA Mróz
- Nauczyciel: KAROL Parchem
Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | paźzdziernik 2023 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2022/2023 |
Forma zajęć | stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, forum, czat |
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium jest przygotowanie do pracy doświadczalnej (laboratoryjnej), z uwzględnieniem aspektów teoretycznych i praktycznych (na podstawie zamieszczonych materiałów).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia - wstęp do laboratorium |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | luty 2024 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2023/2024 |
Forma zajęć | Stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek / Marta Wanarska |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl / marwanar@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, czat |
- Nauczyciel: Marta Wanarska
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu jest zaznajomienie studentów z podstawami programowania i dobrymi praktykami w tej dziedzinie. Na zajęciach studenci uczą się logicznego przedstawienia różnorakich problemów w formie algorytmów, które następnie zapisują w konkretnym języku programowania. Studenci uczą się pracy w zintegrowanym środowisku programistycznym (IDE) i wykorzystania tego środowiska do identyfikacji i poprawiania błędów w tworzonych programach.
- Nauczyciel: Marek Wojciechowski
Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia utrwalania żywności.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: PATRYK Lichocki
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: AGATA Sommer
Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: Izabela Sinkiewicz
- Nauczyciel: Ewa Augustin
- Nauczyciel: Agnieszka Kurdyn
- Nauczyciel: Monika Pawłowska
Podstawowy kurs wykorzystania narzędzi programistycznych do rozwiązywania różnorodnych zadań z obszaru biologii molekularnej. Studenci poznają zarówno niuanse samego języka, jak i specjalistyczne biblioteki pozwalające efektywnie rozwiązywać, zarówno zaawansowane problemy bioinformatyczne, jak i inne zadania jakie napotyka się w praktyce inżynierskiej
- Nauczyciel: Marek Wojciechowski
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 3 w roku akademickim 2022/2023.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 1 i 2 w roku akademickim 2022/2023.
Kurs obejmuje wykłady i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Funkcjonalne właściwości składników żywności
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Nauczyciel: Adrianna Banach-Kopeć
- Nauczyciel: SZYMON Mania
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
- Nauczyciel: Iwona Gabriel
- Nauczyciel: Kamila Rząd
Celem kursu jest zapoznanie studentów z:
-mikrobiotą surowców żywnościowych, ich charakterystyką i właściwościami,
- źródłami zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności,
- wpływem tych zanieczyszczeń na jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów,
- sposobami eliminowania zagrożeń mikrobiologicznych i rolę higieny w przemyśle żywnościowym.
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: AGATA Sommer