- Teacher: Maciej Bagiński
Zajęcia laboratoryjne, w trakcie których studenci zapoznaj się z nowoczesnymi metodami instrumentalnymi stosowanymi w biotechnologii.
Ćwiczenia:
1. Spektroskopia FTIR
2. Spektrometria mas
3. Mikrokalorymetria
4. Chromatografia FPLC
5. Spektroskopia NMR
6. Spektrofluorymetria I
7. Spektrofluorymetria II
8. Spektroskopia UV/vis
- Teacher: Piotr Bruździak
- Teacher: Weronika Hewelt-Belka
- Teacher: Sławomir Milewski
- Teacher: Rafał Piątek
- Teacher: Kamila Rząd
W ramach zajęć omawiane są w szczególnosci następujące zagadnienia:
* Prawa własności intelektualnej, ogólna charakterystyka, źródła prawa (krajowe, międzynarodowe)
* Przedmioty ochrony prawa własności przemysłowej
*Urząd Patentowy RP, struktura, zadania, procedury uzyskiwanie patentu w kraju i za granicą
*Prawo autorskie, przedmiot ochrony prawa autorskiego, rodzaje utworów, dozwolony użytek chronionych
utworów, odpowiedzialność karna z tytułu naruszenia praw autorskich
*Autorskie prawa osobiste (plagiat, odpowiedzialność prawna z tytułu popełnienia plagiatu), autorskie prawa
majątkowe (obrót prawami majątkowymi),
*Prawa pokrewne, ich charakterystyka, zarządzanie prawami autorskimi i pokrewnymi,
*Ochrona programów komputerowych,
*Ochrona baz danych
*Ochrona know-how, udostępnianie know-how, podstawy prawne ochrony know-how i tajemnicy
przedsiębiorstwa, szpiegostwo przemysłowe, zwalczanie nieuczciwej konkurencji,
*Środki ochrony praw własności intelektualnej (prawo cywilne, prawo karne)
*Internet, zgodne z prawem korzystanie z Internetu, piractwo internetowe, legalne słuchanie muzyki
- Teacher: Maria Adamowicz
Kurs przeznaczony jest dla studentów kierunku Biotechnologia, specjalność Technologia, biotechnologia i analiza żywności, realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: Izabela Sinkiewicz
Kurs przeznaczony jest dla studentów II stopnia kierunku Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (2 semestr).
Forma Kursu: Wykład prowadzony poprzez kształcenie synchroniczne przy wykorzystaniu platformy MS Teams. Seminarium prowadzone jest poprzez kształcenie synchroniczne przy wykorzystaniu platformy MS Teams. Laboratorium: zajęcia prowadzone są poprzez kształcenie synchroniczne przy wykorzystaniu platformy MS Teams.
Prowadzący zajęcia: dr hab. inż Dorota Martysiak-Żurowska prof. PG
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z procesami technologicznymi związanymi z technologią i biotechnologia tłuszczów, zwłaszcza spożywczych. W trakcie seminarium Studenci będą prezentować prezentacje własne dot. technologii i biotechnologii tłuszczów.
Elementy komunikacyjne: ogłoszenia na stronie e-nauczania na danym przedmiocie oraz w trakcie zajęć, czat w trakcie zajęć.
Zasady zaliczenia zajęć: Egzamin końcowy w formie stacjonarnej w sesji zimowej. Próg zaliczenia dla przedmiotu 60% (inf. dodatkowe: karta przedmiotu).
Kontakt z prowadzącym e-kurs: e-mail: dorota.martysiak-zurowska@pg.edu.pl; czat po zajęciach z przedmiotu prowadzonych przy wykorzystaniu platformy Microsoft Teams.

- Teacher: Dorota Martysiak-Żurowska
Wykład i Seminarium
- Teacher: Iwona Gabriel
- Teacher: Kamila Rząd
Na wykładzie zostaną przedstawione najważniejsze zagadnienia związane z metodami utrwalania żywności. Wydłużenie trwałości produktów żywnościowych jest jednym z kluczowych etapów procesu technologicznego. Dobór odpowiedniej metody utrwalania ma wpływ nie tylko na bezpieczeństwo gotowego produktu, ale także wpływa na jego wartość odżywczą i jakość.
- Teacher: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Teacher: AGATA Sommer
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów II stopnia Biotechnologii z wiedzą pozwalająca mu uczestniczyć w:
a) dyskusji o etycznych aspektach zapłodnienia in vitro,
b) dyskusji o etycznych aspektach transplantacji narządów,
c) dyskusji o etycznych aspektach eutanazji,
d) dyskusji o konstrukcji i konsumpcji genetycznie modyfikowanych organizmów (zwierząt i roślin),
e) dyskusji o etycznych aspektach reprodukcyjnego klonowania zwierząt, roślin i ludzi,
f) dyskusji o etycznych aspektach badań nad uzyskaniem komórek macierzystych i ich wykorzystaniem w medycynie.
W tym celu zaprezentowana zostaje studentowi historia Bioetyki, różne próby zdefiniowania istoty "człowieka" w różnych nurtach filozoficznych na przestrzeni wieków (wybrane tematy).
Oraz
- Teacher: Hubert Cieśliński
Kluvyromyces lactis, Pichia pastoris, Hansenula polymorpha, Arxula adeninivorans).
Metody pozyskiwania i oczyszczania rekombinantowych białek w zależności od wyboru systemu ekspresji genów użytego w tym celu.
- Teacher: Hubert Cieśliński
Kurs przeznaczony jest dla studentów kierunku Biotechnologia II stopień, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (2 semestr).
Termin: 07.10.2020 - 16.12.2020 (środa godzina 15:15-17:00)
Forma Kursu:
Wykład prowadzony poprzez kształcenie synchroniczne przy wykorzystaniu platformy Microsoft Teams.
Prowadzący zajęcia: dr hab. inż Robert Tylingo prof. PG,
Celem przedmiotu dostarczenie studentom wiedzy i umiejętności niezbędnej do samodzielnego lub grupowego przygotowania i realizacji biotechnologicznych procesów produkcyjnych lub projektów badawczych.
- Teacher: Robert Tylingo
Wykład pt. Modelowanie molekularne biomolekuł
- Teacher: Maciej Bagiński
Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | 24 luty 2021 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2020/2020 |
Forma zajęć | Zdalna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | Środa 11-12:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, forum, czat |
- Teacher: Beata Zalewska-Piątek
WYKŁAD i SEMINARIUM
- Teacher: Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
Nazwa przedmiotu: Chemia Bioorganiczna i Biostereochemia
Kierunek: Biotechnologia
e-kurs zastępuje stacjonarne zajęcia seminaryjne i wykłady z przedmiotu Chemia Bioorganiczna i Biostereochemia, odbywać się będzie w terminach i godzinach przewidzianych w planie zajęć na seminaria z przedmiotu Chemia Bioorganiczna i Biostereochemia. Uczestnictwo w e-kursie jest obowiązkowe.
Warunki zaliczenia e-kursu są identyczne jak warunki zaliczenia przedmiotu opisane w karcie przedmiotu, zaliczenie e-kursu jest zarazem zaliczeniem przedmiotu.
Komunikacja na zajęciach i konsultacjach odbywać się będzie głównie przy pomocy webinarów i spotakań. Testy odbywać się będą w godzinach zajęć przewidzianych w planie. Dodatkowa komunikacja za pomocą poczty elektronicznej mak@pg.edu.pl; andrzej.skwarecki1@pg.edu. pl oraz marmilew@pg.edu.pl
- Teacher: Sławomir Makowiec
- Teacher: Maria Milewska
- Teacher: ANDRZEJ Skwarecki
- Teacher: Jan Mazerski
- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: JOLANTA Kulesza
- Teacher: Joanna Pilch