W ramach  kursu omawiane są zasady poprawnego składu dużych tekstów technicznych o charakterze zarówno małych prac, jak i obszernych opracowań naukowych, głównie z zakresu chemii i biochemii. Omawiane są podstawowe zasady typografii jak i podstawowe reguły zwyczajowe i normy prawne dotyczące składu takich tekstów. Ponadto, omawiane są podstawowe zasady pracy z programami typu arkusz kalkulacyjny w zakresie umożliwiającym opracowywanie, efektywną analizę i klarowne zaprezentowanie wyników eksperymentów.

Podstawowy kurs z modelowania molekularnego dla studentów biotechnologii obejmujący zarówno wykład jak i zajęcia laboratoryjne.

Nazwa przedmiotu: Bioetyka
Kierunek studiów: Biotechnologia
Wydział: Chemiczny
Poziom kształcenia: I
Forma studiów: Stacjonarne
Rok studiów:
Semestr studiów:
Start semestru: luty 2025
Rok akademicki realizacji przedmiotu: 2024/2025
Forma zajęć: Wykład, Laboratorium

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą o wpływie interakcji składników pokarmowych na właściwości i jakość produktów żywnościowych oraz roli tych składników w żywieniu człowieka, a także o skażeniach i bezpieczeństwie żywności.

Celem e-kursu jest nauczenie studentów kierunku BIOTECHNOLOGIA, specjalność TECHNOLOGIA, BIOTECHNOLOGIA I ANALIZA ŻYWNOŚCI przygotowywania i prezentowania pracy dyplomowej oraz omawiania jej wyników przedstawianych w postaci pracy magisterskiej

Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.

Celem kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium jest przygotowanie do pracy doświadczalnej (laboratoryjnej), z uwzględnieniem aspektów teoretycznych i praktycznych (na podstawie zamieszczonych materiałów).

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 1
Semestr studiów 1
Start semestru luty 2025
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2024/2025
Forma zajęć Stacjonarna

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek / Marta Wanarska
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl / marwanar@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji wtorek 10-11:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, czat

Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Wirusologia
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 1
Semestr studiów 1
Start semestru luty 2025
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2024/2025
Forma zajęć stacjonarna

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji wtorek 10-11:00 on-line i środa 10-11:00 stacjonarnie
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, forum, czat, spotkanie stacjonarne pokój 108, Chemia C

Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.

Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.

Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.

Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami, dotyczącymi wirusologii molekularnej, takimi jaka ochronne szczepionki przeciwwirusowe w kontekście nowo wyłaniających się chorób wirusowych, mechanizmy patogenności wirusów roślinnych i zwierzęcych, nietypowe czynniki subwirusowe (satelity, wiroidy i priony) oraz wykorzystanie bakteriofagów w medycynie (terapia fagowa) i biotechnologii (enzymy i wektory fagowe, szczepionki).

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Wirusologia molekularna - wykład
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 2
Semestr studiów 2
Start semestru październik 2023
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2023/2024
Forma zajęć Wykład / stacjonarny

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji Piątek 11-12:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, umówione wcześniej spotkanie na Uczelni, czat

Rozpoczęcie kursu: 4 października 2023 r., godzina 9:15

Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi mechanizmami funkcjonowania genomów, regulacji ich aktywności i dziedziczenia, edycją genomu w oparciu o programowane nukleazy (system CRISPR-Cas i prime-editing), metodami wykorzystywanymi do analizy struktury, funkcji genów,  skutków zmian mutacyjnych oraz wyłączania ich aktywności (np. TargeTron gene nockout system) oraz  technikami in vitro wykorzystywanymi do wprowadzania biomolekuł do wnetrza komórek (transfekcja biologiczna, fizyczna i fizyko-chemiczna).

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Genetyka molekularna - wykład
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 1
Semestr studiów 2
Start semestru październik 2023
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2023/2024
Forma zajęć Wykład / stacjonarnie

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji Piątek 11-12:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, czat, umówione wcześniej spotkanie na uczelni

Rozpoczęcie kursu: 5 października 2023 r., godzina 9:15.

Serdecznie zapraszam!

Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.

W ramach przedmiot realizowane są cztery komponenty:

1. Prowadzący przedstawia ogólne założenia prowadzenia projektów dyplomowych i omawia sposoby przeszukiwania literatury z użyciem profesionalnych baz literaturowych.

2. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące projekty dyplomowe.

3. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące wyniki prowadzonych prac w ramach projektów dyplomowych.

4. Studenci w sposób pisemny przygotowują krótkie opracowanie (na ok. jednej strony) przedstawiające cel, założenia i plan pracy dyplomowej.

Fizyczne, biochemiczne i chemiczne interakcje białek, polisacharydów, lipidów i jonów metali zachodzące w warunkach przechowywania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na właściwości i jakość produktów. Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Skażenia i bezpieczeństwo żywności.