Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 3 w roku akademickim 2022/2023.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Teacher: Hanna Staroszczyk
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 1 i 2 w roku akademickim 2022/2023.
Kurs obejmuje wykłady i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Funkcjonalne właściwości składników żywności
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Teacher: Adrianna Banach-Kopeć
- Teacher: SZYMON Mania
- Teacher: AGATA Sommer
- Teacher: Hanna Staroszczyk
- Teacher: Iwona Gabriel
- Teacher: Kamila Rząd

Celem kursu jest zapoznanie studentów z:
-mikrobiotą surowców żywnościowych, ich charakterystyką i właściwościami,
- źródłami zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności,
- wpływem tych zanieczyszczeń na jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów,
- sposobami eliminowania zagrożeń mikrobiologicznych i rolę higieny w przemyśle żywnościowym.
- Teacher: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Teacher: AGATA Sommer

Kurs jest uzupełnieniem zajęć z przedmiotu "Biologicznie aktywne substancje roślinne", który odbywa się w formie stacjonarnej na II stopniu studiów na kierunku Biotechnologia.
- Teacher: ZUZANNA Koziara
- Teacher: Barbara Kusznierewicz
CEL: Student identyfikuje i klasyfikuje patogeny oraz grzyby toksynotwórcze w żywności i ocenia ich szkodliwość. Przedstawia podstawowe systemy diagnostyczne, stosowane do wykrywania zafałszowań w żywności. Wyjaśnia zasady działania techniki PCR.
- Teacher: Paweł Filipkowski

Podstawowy kurs z modelowania molekularnego dla studentów biotechnologii obejmujący zarówno wykład jak i zajęcia laboratoryjne.
- Teacher: JAKUB JURASZ
- Teacher: Marek Wojciechowski
W ramach przedmiotu zostaną omówione m. in. izomeria optyczna, izomeria cis-trans oraz izomeria aksjalno-ekwateriolna pochodnych cyklicznych - niezbędne do przedstawienia stereochemii poszczególnych klas związków naturalnych, a przede wszystkim: węglowodanów, steroli, białek, kwasów nukleinowych czy terpenów.
- Teacher: Maria Milewska
- Teacher: Ewa Augustin
- Teacher: JOLANTA Kulesza
- Teacher: Monika Pawłowska
Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: Izabela Sinkiewicz
Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami, dotyczącymi wirusologii molekularnej, takimi jaka ochronne szczepionki przeciwwirusowe w kontekście nowo wyłaniających się chorób wirusowych, mechanizmy patogenności wirusów roślinnych i zwierzęcych, nietypowe czynniki subwirusowe (satelity, wiroidy i priony) oraz wykorzystanie bakteriofagów w medycynie (terapia fagowa) i biotechnologii (enzymy i wektory fagowe, szczepionki).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia molekularna - wykład |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 2 |
Start semestru | październik 2021 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2021/2022 |
Forma zajęć | Wykład / zdalny synchroniczny |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | Piątek 11-12:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, umówione wcześniej spotkanie na Uczelni, czat |
Rozpoczęcie kursu: 7 października, godzina 9:00
- Teacher: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | 23 luty 2022 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2021/2022 |
Forma zajęć | stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, forum, czat |
- Teacher: Beata Zalewska-Piątek
Kurs jest przeznaczony dla studentów kierunku Biotechnologia, specjalność Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności, II stopnia nauczania
- Teacher: Hanna Staroszczyk

Podstawowy kurs wykorzystania narzędzi programistycznych do rozwiązywania różnorodnych zadań z obszaru biologii molekularnej. Studenci poznają zarówno niuanse samego języka, jak i specjalistyczne biblioteki pozwalające efektywnie rozwiązywać, zarówno zaawansowane problemy bioinformatyczne, jak i inne zadania jakie napotyka się w praktyce inżynierskiej
- Teacher: Marek Wojciechowski
- Teacher: Iwona Gabriel
- Teacher: Kamila Rząd