
- Teacher: BARTŁOMIEJ Cieślik
- Teacher: Weronika Hewelt-Belka
- Teacher: NATALIA Jatkowska
- Teacher: Piotr Konieczka
- Teacher: Paweł Kubica
- Teacher: Dominika Osiecka
- Teacher: Justyna Płotka-Wasylka
- Teacher: Małgorzata Rutkowska
- Teacher: Bożena Zabiegała

- Teacher: Filip Gamoń
- Teacher: Agnieszka Kalinowska
- Teacher: MAŁGORZATA Szopińska

Podstawowe pojęcia chemiczne, budowa atomu, systematyka i prawa chemii, podział i przemiany reakcji chemicznych, przemiany fazowe i ich znaczenie w energetyce, podział pierwiastków chemicznych, naczynia i sprzęt laboratoryjny, podstawowe pojęcia z zakresu analityki, analiza miareczkowa, instrumentalne metody analiz, układy dyspersyjne, koloidy, emulsje, podstawy elektrochemii, polimery i tworzywa sztuczne, woda kotłowa podstawowe pojęcia, parametry, twardość wody, odgazowanie, podstawy korozji metali, odsiarczanie spalin
- Teacher: MAŁGORZATA Szopińska

- Struktura materiałów, budowa cząsteczek i atomów
- Rodzaje wiązań chemicznych i ich charakterystyka; Rodzaje reakcji chemicznych zachodzących w budownictwie
- Rola wody w budownictwie (Równowaga chemiczna. Pojęcie pH. Dysocjacja. Hydroliza soli)
- Elektrochemia. Procesy redoks, korozja metali
- Nieorganiczne spoiwa budowlane. Gips i wapno
- Nieorganiczne spoiwa budowlane. Cement
- Nieorganiczne spoiwa budowlane. Czynniki wpływające na wiązanie cementu. Korozja cementu
- Organiczne spoiwa budowlane. (Dodatki polimerowe, żywice etc.)
- Chemia materiałów organicznych (Chemia bitumów, chemia drewna)
- Nowości w obszarze chemii budowlanej nowe produkty i ich zastosowania w kontekście gospodarki o obiegu zamkniętym
- Teacher: MAŁGORZATA Szopińska

Analiza wody zarobowej i charakterystyka materiałów mineralnych
- Teacher: EMILIA Bączkowska
- Teacher: Grażyna Gałęzowska
- Teacher: Agnieszka Kalinowska
- Teacher: MAGDA Kasprzyk
- Teacher: Katarzyna Kołecka
- Teacher: ALICJA Kupczyk
- Teacher: Aleksandra Sokołowska
- Teacher: MAŁGORZATA Szopińska
Zakres tematyczny przedmiotu został przygotowany w taki sposób, żeby bezstronnie omówić zarówno pozytywne jak i negatywne aspekty wzrastającej świadomości społecznej, dotyczącej roli żywności i odżywiania, na wybory dotyczące konsumowanej żywności, oraz tego w jaki sposób sektor spożywczy stara się sprostać oczekiwaniom społecznym (lub je wykorzystuje).
- Teacher: Adam Macierzanka

nazwa przedmiotu: Filozofia
- tryb studiów - stacjonarne
- stopień studiów - I stopnia
- kierunek studiów: Biotechnologia
- Teacher: Przemysław Parszutowicz

Nazwa przedmiotu: Elementy filozofii nauki
- tryb studiów - stacjonarne
- stopień studiów - II stopnia
- kierunek studiów: Projektowanie i budowa jachtów
- Teacher: Przemysław Parszutowicz
- Teacher: Andrzej Nowak
- Teacher: MARIUSZ Szkoda
- Teacher: Konrad Trzciński
- Teacher: Ewa Wagner-Wysiecka
- Teacher: Przemysław Domański
- Teacher: Adam Kloskowski
- Teacher: MATEUSZ Kogut
- Teacher: ADRIAN MALINOWSKI
Cykl materiałów dla przedmiotu "Chemia i Technologia Lipidów"
- Teacher: Adam Macierzanka
- Teacher: ANETA Pacyna-Kuchta
- Teacher: Piotr Konieczka
Cykl matriałów dla przedmiotu "Chemia i Technologia Tłuszczów"
- Teacher: Adam Macierzanka
- Teacher: ANETA Pacyna-Kuchta
Kurs: Chemia ogólna i nieorganiczna - laboratorium
- Teacher: Radosław Pomećko
- Teacher: Konrad Trzciński
- Teacher: Ewa Wagner-Wysiecka

- Teacher: Paweł Filipkowski
- Teacher: BARTŁOMIEJ Cieślik
- Teacher: Tomasz Dymerski
- Teacher: Weronika Hewelt-Belka
- Teacher: Agata Kot-Wasik
- Teacher: Tomasz Majchrzak
- Teacher: Justyna Płotka-Wasylka
- Teacher: Andrzej Wasik