PRZEDMIOT CHEMII ANALITYCZNEJ: rodzaje informacji analitycznych, kryteria podziału i wyboru metod. Podręczniki i charakterystyka podstawowych czasopism. Organizacja i bezpieczeństwo pracy w laboratorium analitycznym. Podstawowe etapy procesu analitycznego. Pobieranie i przygotowywanie reprezentatywnej próbki analitycznej. Zasada propagacji niezależnych błędów przypadkowych pomiarów. ANALIZA WAGOWA: czynniki wpływające na rozpuszczalność i czystość osadów, optymalne warunki strącania osadów, oddzielanie osadów. Źródła błędów i metody ich unikania. Termograwimetria. Miareczkowanie strąceniowe: ogólne równanie krzywych miareczkowania strąceniowego, rodzaje i zasady działania wskaźników, argentometria i merkurometria. ALKACYMETRIA: podział metod, ogólne równanie krzywych miareczkowania alkacymetrycznego oraz jego szczególne rozwiązania dla mocnych i słabych kwasów i zasad, mia- reczkowanie w środowiskach wodnych i niewodnych, podstawy teoretyczne alkalimetrii kwasów wieloprotonowych i acydymetrii węglanów, wizualne wskaźniki punktu końcowego miareczkowania. REDOKSOMETRIA: podział metod, reakcje analityczne i czynniki wpływające na równowagę reakcji redoks, równania krzywych miareczkowania, wskaźniki, powielacze mole- kularne oparte na reakcjach redoks. Analiza elektrograwimetryczna. KOMPLEKSOMETRIA: równanie krzywych miareczkowania, wskaźniki, kompleksono- metria i charakterystyka analityczna wybranych kompleksonów, merkurymetria, typy metod kompleksometrycznych, oznaczanie twardości wody.

Celem przedmiotu biostatystyka jest przedstawienie narzędzi praktycznych z zakresu analizy zmiennych biologicznych i biomedycznych przy wykorzystaniu programów Excel oraz SAS (North Carolina, USA). Program SAS jest najczęściej używanym narzędziem do analiz statystycznych w przemyśle i badaniach naukowych. Student uzyskuje umiejętności niezbędne podczas projektowania i prowadzenia eksperymentów naukowych oraz prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii, co jest jednym z celów kształcenia na II stopniu kierunku Biotechnologia. Przedmiot pogłębia bioinformatyczną wiedzę studenta. Student zyskuje umiejętność stosowania wiedzy z zakresu biostatystyki.

The aim of the biostatistics course is to present practical tools in the field of analysis of biological and biomedical variables using Excel and SAS (North Carolina, USA). SAS is the most widely used statistical analysis tool in industry and research. The student acquires the skills necessary for designing and conducting scientific experiments and conducting research in the field of biotechnology, which is one of the objectives of education in the second cycle of the Biotechnology field. The subject deepens the student's bioinformatics knowledge. The student gains the ability to apply knowledge in the field of biostatistics.

Chemia analityczna stoi na pograniczu dyscyplin i można ją generalnie podzielić na:

chemię analityczną naukę o metodach analizy chemicznej (dyscyplina podstawowa teoretyczna);

analizę chemiczną naukę o praktycznym zastosowaniu i wykorzystaniu metod analizy chemicznej.

Przedmiot chemii analitycznej:

rodzaje i wykorzystanie informacji analitycznych, Økryteria podziału i wyboru metod; podręczniki i charakterystyka podstawowych czasopism; organizacja i bezpieczeństwo pracy w laboratorium analityczny;podstawowe etapy procesu analitycznego;pobieranie i przygotowywanie reprezentatywnej próbki analitycznej; możliwe źródła błędów; zasada propagacji niezależnych błędów przypadkowych pomiarów.

Materiały wykładowe kursu przedmiotu "Materiały Biozgodne"