Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.

Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.

Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.

Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami, dotyczącymi wirusologii molekularnej, takimi jaka ochronne szczepionki przeciwwirusowe w kontekście nowo wyłaniających się chorób wirusowych, mechanizmy patogenności wirusów roślinnych i zwierzęcych, nietypowe czynniki subwirusowe (satelity, wiroidy i priony) oraz wykorzystanie bakteriofagów w medycynie (terapia fagowa) i biotechnologii (enzymy i wektory fagowe, szczepionki).

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Wirusologia molekularna - wykład
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 2
Semestr studiów 2
Start semestru październik 2023
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2023/2024
Forma zajęć Wykład / stacjonarny

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji Piątek 11-12:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, umówione wcześniej spotkanie na Uczelni, czat

Rozpoczęcie kursu: 4 października 2023 r., godzina 9:15

Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi mechanizmami funkcjonowania genomów, regulacji ich aktywności i dziedziczenia, edycją genomu w oparciu o programowane nukleazy (system CRISPR-Cas i prime-editing), metodami wykorzystywanymi do analizy struktury, funkcji genów,  skutków zmian mutacyjnych oraz wyłączania ich aktywności (np. TargeTron gene nockout system) oraz  technikami in vitro wykorzystywanymi do wprowadzania biomolekuł do wnetrza komórek (transfekcja biologiczna, fizyczna i fizyko-chemiczna).

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Genetyka molekularna - wykład
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 1
Semestr studiów 2
Start semestru październik 2023
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2023/2024
Forma zajęć Wykład / stacjonarnie

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji Piątek 11-12:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, czat, umówione wcześniej spotkanie na uczelni

Rozpoczęcie kursu: 5 października 2023 r., godzina 9:15.

Serdecznie zapraszam!

Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.

W ramach przedmiot realizowane są cztery komponenty:

1. Prowadzący przedstawia ogólne założenia prowadzenia projektów dyplomowych i omawia sposoby przeszukiwania literatury z użyciem profesionalnych baz literaturowych.

2. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące projekty dyplomowe.

3. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące wyniki prowadzonych prac w ramach projektów dyplomowych.

4. Studenci w sposób pisemny przygotowują krótkie opracowanie (na ok. jednej strony) przedstawiające cel, założenia i plan pracy dyplomowej.

Fizyczne, biochemiczne i chemiczne interakcje białek, polisacharydów, lipidów i jonów metali zachodzące w warunkach przechowywania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na właściwości i jakość produktów. Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Skażenia i bezpieczeństwo żywności.

Kurs jest uzupełnieniem zajęć z przedmiotu "Biologicznie aktywne substancje roślinne", który odbywa się w formie stacjonarnej na II stopniu studiów na kierunku Biotechnologia.

Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Wirusologia
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 1
Semestr studiów 1
Start semestru paźzdziernik 2023
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2022/2023
Forma zajęć stacjonarna

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji wtorek 10-11:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, forum, czat

Celem kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium jest przygotowanie do pracy doświadczalnej (laboratoryjnej), z uwzględnieniem aspektów teoretycznych i praktycznych (na podstawie zamieszczonych materiałów).

Dane przedmiotu

Nazwa kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium
Kierunek studiów Biotechnologia
Wydział Chemiczny
Poziom kształcenia Studia II stopnia
Forma studiów Stacjonarne
Rok studiów 1
Semestr studiów 1
Start semestru luty 2024
Rok akademicki realizacji przedmiotu 2023/2024
Forma zajęć Stacjonarna

Prowadzący i konsultacje

Imię i nazwisko prowadzącego Beata Zalewska-Piątek / Marta Wanarska
Adres e-mail beazalew@pg.edu.pl / marwanar@pg.edu.pl
Nr telefonu 3471862
Terminy konsultacji wtorek 10-11:00
Komunikacja (sposób kontaktu) Kontakt mailowy, czat

Celem kursu jest zaznajomienie studentów z podstawami programowania i dobrymi praktykami w tej dziedzinie. Na zajęciach studenci uczą się logicznego przedstawienia różnorakich problemów w formie algorytmów, które następnie zapisują w konkretnym języku programowania. Studenci uczą się pracy w zintegrowanym środowisku programistycznym (IDE) i wykorzystania tego środowiska do identyfikacji i poprawiania błędów w tworzonych programach.

Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) 
realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. 

Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia utrwalania żywności.

Za kurs odpowiada dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.

Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.

Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.

Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.

Podstawowy kurs wykorzystania narzędzi programistycznych do rozwiązywania różnorodnych zadań z obszaru biologii molekularnej. Studenci poznają zarówno niuanse samego języka, jak i specjalistyczne biblioteki pozwalające efektywnie rozwiązywać, zarówno zaawansowane problemy bioinformatyczne, jak i inne zadania jakie napotyka się w praktyce inżynierskiej

Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 3 w roku akademickim 2022/2023. 

Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.