Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: Izabela Sinkiewicz
- Nauczyciel: Ewa Augustin
- Nauczyciel: Agnieszka Kurdyn
- Nauczyciel: Monika Pawłowska
Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami, dotyczącymi wirusologii molekularnej, takimi jaka ochronne szczepionki przeciwwirusowe w kontekście nowo wyłaniających się chorób wirusowych, mechanizmy patogenności wirusów roślinnych i zwierzęcych, nietypowe czynniki subwirusowe (satelity, wiroidy i priony) oraz wykorzystanie bakteriofagów w medycynie (terapia fagowa) i biotechnologii (enzymy i wektory fagowe, szczepionki).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia molekularna - wykład |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 2 |
Semestr studiów | 2 |
Start semestru | październik 2023 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2023/2024 |
Forma zajęć | Wykład / stacjonarny |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | Piątek 11-12:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, umówione wcześniej spotkanie na Uczelni, czat |
Rozpoczęcie kursu: 4 października 2023 r., godzina 9:15
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu jest zapoznanie się z podstawowymi mechanizmami funkcjonowania genomów, regulacji ich aktywności i dziedziczenia, edycją genomu w oparciu o programowane nukleazy (system CRISPR-Cas i prime-editing), metodami wykorzystywanymi do analizy struktury, funkcji genów, skutków zmian mutacyjnych oraz wyłączania ich aktywności (np. TargeTron gene nockout system) oraz technikami in vitro wykorzystywanymi do wprowadzania biomolekuł do wnetrza komórek (transfekcja biologiczna, fizyczna i fizyko-chemiczna).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Genetyka molekularna - wykład |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 2 |
Start semestru | październik 2023 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2023/2024 |
Forma zajęć | Wykład / stacjonarnie |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | Piątek 11-12:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, czat, umówione wcześniej spotkanie na uczelni |
Rozpoczęcie kursu: 5 października 2023 r., godzina 9:15.
Serdecznie zapraszam!
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hubert Cieśliński
W ramach przedmiot realizowane są cztery komponenty:
1. Prowadzący przedstawia ogólne założenia prowadzenia projektów dyplomowych i omawia sposoby przeszukiwania literatury z użyciem profesionalnych baz literaturowych.
2. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące projekty dyplomowe.
3. Studenci prezentują opracowania multimedialne prezentujące wyniki prowadzonych prac w ramach projektów dyplomowych.
4. Studenci w sposób pisemny przygotowują krótkie opracowanie (na ok. jednej strony) przedstawiające cel, założenia i plan pracy dyplomowej.
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Fizyczne, biochemiczne i chemiczne interakcje białek, polisacharydów, lipidów i jonów metali zachodzące w warunkach przechowywania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na właściwości i jakość produktów. Rola składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Skażenia i bezpieczeństwo żywności.
- Nauczyciel: AGATA Sommer
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk
Kurs jest uzupełnieniem zajęć z przedmiotu "Biologicznie aktywne substancje roślinne", który odbywa się w formie stacjonarnej na II stopniu studiów na kierunku Biotechnologia.
- Nauczyciel: Barbara Kusznierewicz
- Nauczyciel: Szymon Litewski
- Nauczyciel: MARIKA Mróz
- Nauczyciel: KAROL Parchem
Celem kursu Wirusologia (wykład) jest przekazanie współczesnej wiedzy o wirusach, ich biologii molekularnej, w oparciu o najnowsze badania. Program kursu obejmuje wiadomości ogólne dotyczące właściwości i klasyfikacji wirusów, ich replikacji, namnażania w laboratorium, patogenności i wirulencji oraz unikania odporności immunologicznej.
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | paźzdziernik 2023 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2022/2023 |
Forma zajęć | stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, forum, czat |
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu Wirusologia - wstęp do laboratorium jest przygotowanie do pracy doświadczalnej (laboratoryjnej), z uwzględnieniem aspektów teoretycznych i praktycznych (na podstawie zamieszczonych materiałów).
Dane przedmiotu
Nazwa kursu | Wirusologia - wstęp do laboratorium |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Wydział | Chemiczny |
Poziom kształcenia | Studia II stopnia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Rok studiów | 1 |
Semestr studiów | 1 |
Start semestru | luty 2024 |
Rok akademicki realizacji przedmiotu | 2023/2024 |
Forma zajęć | Stacjonarna |
Prowadzący i konsultacje
Imię i nazwisko prowadzącego | Beata Zalewska-Piątek / Marta Wanarska |
Adres e-mail | beazalew@pg.edu.pl / marwanar@pg.edu.pl |
Nr telefonu | 3471862 |
Terminy konsultacji | wtorek 10-11:00 |
Komunikacja (sposób kontaktu) | Kontakt mailowy, czat |
- Nauczyciel: Marta Wanarska
- Nauczyciel: Beata Zalewska-Piątek
Celem kursu jest zaznajomienie studentów z podstawami programowania i dobrymi praktykami w tej dziedzinie. Na zajęciach studenci uczą się logicznego przedstawienia różnorakich problemów w formie algorytmów, które następnie zapisują w konkretnym języku programowania. Studenci uczą się pracy w zintegrowanym środowisku programistycznym (IDE) i wykorzystania tego środowiska do identyfikacji i poprawiania błędów w tworzonych programach.
- Nauczyciel: Marek Wojciechowski
Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia utrwalania żywności.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: PATRYK Lichocki
- Nauczyciel: Edyta Malinowska-Pańczyk
- Nauczyciel: AGATA Sommer
Kurs przeznaczony jest dla studentów:
kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh)
realizujących zajęcia w sem. 2 oraz w sem. 3, studiów II stopnia.
Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia preparatów enzymatycznych.
Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
- Nauczyciel: Paweł Filipkowski
- Nauczyciel: Izabela Sinkiewicz
- Nauczyciel: Ewa Augustin
- Nauczyciel: Agnieszka Kurdyn
- Nauczyciel: Monika Pawłowska
Podstawowy kurs wykorzystania narzędzi programistycznych do rozwiązywania różnorodnych zadań z obszaru biologii molekularnej. Studenci poznają zarówno niuanse samego języka, jak i specjalistyczne biblioteki pozwalające efektywnie rozwiązywać, zarówno zaawansowane problemy bioinformatyczne, jak i inne zadania jakie napotyka się w praktyce inżynierskiej
- Nauczyciel: Marek Wojciechowski
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 3 w roku akademickim 2022/2023.
Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
- Nauczyciel: Hanna Staroszczyk